По-голямата част (62%) от руснаците са уверени, че могат да различат

...
По-голямата част (62%) от руснаците са уверени, че могат да различат
Коментари Харесай

62% от руснаците вярват, че могат да разграничават фалшивите новини

По-голямата част (62%) от руснаците са уверени, че могат да разграничат подправените от същинските вести. Tова оповестяват от пресслужбата на Rambler & Co след резултатите от изследване на общщественото мнение.

" По-голямата част от руснаците (62%) имат вяра, че са в положение да разграничат същинските вести от подправените - за това търсят удостоверение в публични източници. 8% не ревизират новинарска информация, а 5% се съветват със своите познати специалисти ", се споделя в прессъобщението.

В същото време при изключителни ситуации 47% от руснаците ревизират новините няколко пъти дневно. Малко повече от една четвърт (26%) следят събитията непрекъснато. Други 12% следват единствено вести от медийни приложения и четат наличие, в случай че се интересуват от заглавие. 8% се лимитират до гледане на вести заран и вечер, 7% се пробват да не следват потока от информация и да се занимават с ежедневните си каузи.

Руснаците показват безпристрастността (59%), препратките към източници на информация (18%), както и професионалния и къс език (10%) като съществени признаци на надеждни вести. За 7% е значимо съществуването на фотоси и видеоклипове с потвърждения, за 6% - неналичието на прочувствено оцветяване.

За съвсем половината от интервюираните руснаци (49%) главният симптом за подправена вест е разкриването единствено на една позиция. За 26% несъразмерната емоционалност е съмнително, за други 19% - препратки към неофициални източници. 3% от интервюираните преглеждат броя на изявленията по тематиката и потреблението на разговорна лексика. Повечето (43%) от интервюираните руснаци показаха онлайн медии. 25% наблюдават новините по малкия екран и радиото, 16% четат канали в месинджъри, 14% - групи в обществените мрежи. Само 2% към момента четат вестници и списания.

Проучването е проведено от 1 март до 4 март 2022 година, като обсегът е 458 525 консуматори, от които 66% са мъже, 34% са дами.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР